APARMENT H

Byt na Medenej ulici v bytovom dome zo 40 rokov v sebe nenesie ducha okolitých prvorepublikových domov s vysokými stropmi a prevládajúcou osovou emfiládou. Aj napriek tomu byt s racionálnou dispozíciou čiastočne preberá tento princíp. Pôvodná chodba od vstupu osovo smeruje po dĺžke bytu až do obývacej časti a pokračuje do izby presklenými dvojkrídlovými dverami. Obytný priestor si tak ponechal staromestského ducha aj pri svojich rozmeroch a orientácie od ulice do vnútrobloku. 

The apartment H is located along Medena Street in a building block from the ‘40s. The three-room apartment lacks the high ceilings and axial enfilade which are a staple of the surrounding apartments built during the time of The First Czechoslovak Republic (1918 – 1938). Despite this, with its rational disposition, the apartment remains evocative of these spatial principles. The central axis of the original corridor spans the apartment from the entrance through the main living space and continues through the double-wing glazed door to the master bedroom. The living space concept therefore kept its Old Town character, even despite its smaller size and orientation away from the street, and into the common courtyard.

DSC_5267
DSC_3356

Zväčšením obývacej izby o pôvodnú slúžkovskú izbu sme dostali miesto pre kuchyňu. Od vstupu tento priestor oddeľuje šatníková skriňa. Pri prechode zo zádveria do obývacej časti s kuchyňou sa dostávame do osového priehľadu celého bytu. Vložený objem kuchyne ako jediný materiálový a farebný objem v byte opticky vyvažuje priehľad a odkazuje na pôvodné priečky a dvere v obývacej izbe. Kuchynský pult presahuje do obývacej časti a stáva sa jej súčasťou. Z pôvodnej kuchyňe sa stala malá pracovňa.

The central living space was expanded by the former maid room which now made room for the kitchen. A ceiling-tall wardrobe creates a separation between the main entrance and this living space. Passing from the this entranceway, a strong visual connection is established along the apartment’s central axis. The solid red-coloured volume of the kitchen optically balances out the apartment’s disposition while referencing the partitions and doors which were erased in the reconstructed layout. The kitchen counter overhangs into the living room zone. The former kitchen became a separate study.

DSC_5178
DSC_5150hl
DSC_5204
DSC_5229
PODORYS_C
AXO_C
3_3

V interiéri prevažuje biela farba, doplnená o farebný akcent kuchynského pultu a jaseňovú šatníkovú skriňu na svetlej terazzo podlahe. Ten istý princíp materiality preberá aj kúpeľňa. Ostatná čast bytu je opakom tejto koncepcie, na drevených parketách je uložený biely nábytok s objektami z dreveného masívu.

The interior colour palette is dominated by white, in line with the pale terrazzo floor, with a bright colour accent of the kitchen and the ash veneered wardrobe. The same materiality principle is present in the bathroom with red colour accent on the white tile background. This interior principle is repeated in the rest of the apartment; white furnishing and solid wood volumes on the wooden parquet floor.

DSC_5296
DSC_5303
DSC_5284
DSC_5152

Autori: Andrej Olah, Filip Marčák, Matej Kurajda, Jana Filípková
Lokalita: Bratislava, Staré Mesto
Rok: 2018 - 2019
Rozloha:  XX m2
Fotky: © Nora a Jakub
Status: realizácia
Typ: súkromný interiér, byt, rekonštrukcia

© 2020 Grau Architects

 

olah(at)grau.sk, +421 907 503 946, Velehradská 7/A, 821 08 Bratislava, Slovakia

 

olah(at)grau.sk, +421 907 503 946, Velehradská 7/A, 821 08 Bratislava, Slovakia

olah(at)grau.sk, +421 907 503 946, Velehradská 7/A, 821 08 Bratislava, Slovakia

 

olah(at)grau.sk, +421 907 503 946, Velehradská 7/A, 821 08 Bratislava, Slovakia

 

olah(at)grau.sk, +421 907 503 946, Velehradská 7/A, 821 08 Bratislava, Slovakia

olah(at)grau.sk, +421 907 503 946, Velehradská 7/A, 821 08 Bratislava, Slovakia